Een opkomende trend in de woonwereld is behangen, het kan in alle kleuren of patronen die je kan bedenken. Voor ieder wat wils zou je zeggen, maar is het wel zo makkelijk als dat het lijkt? Met dit stappenplan zorg jij ervoor dat je banen recht komen te hangen en alle bobbels uit het behang verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer er nog behang op de muur zit is het belangrijk om deze en oude lijmresten er goed af te halen. De makkelijkste manier om oud behang eraf te halen is met behulp van een stoomapparaat. Het is belangrijk dat de muur zo glad mogelijk is wanneer er gekozen wordt voor behang. Om het behang strak en recht op de muur te krijgen helpt het om een loodlijn te tekenen. Gebruik hiervoor een waterpas en een potlood. Begin een halve meter uit de hoek van de muur. Tegen deze lijn plak je straks je eerste baan behang!
Keuze van het behang
Er zijn veel verschillende soorten behang te vinden. Zo is er duplexbehang, dit is een voordelige optie. Het bestaat uit twee lagen papier. Het is hierdoor wel kwetsbaarder en moet eerder worden vervangen. Daarnaast is er ook vinylbehang, dit is van iets betere kwaliteit. Er bestaan twee soorten vinylbehang: schuimvinyl en hardvinyl. Schuimvinyl is overschilderbaar en egaliseert deukjes in de muur enigszins. Hardvinyl, de naam zegt het al, heeft een harde toplaag. Hiernaast is er nog vliesbehang, dit is een goed behang voor de beginnende behanger. Het zet niet uit of krimpt niet wanneer het nat wordt. Tot slot is er nog glasweefselbehang, dit is de duurste soort maar ook de sterkste. Het gaat, in tegenstelling tot duplexbehang, lang mee en scheurt minder snel. Verder kan je voor vintage behang kiezen wat bij je een vintage plafondlamp past.
Het behangen zelf
Behang heeft natuurlijk iets nodig om te blijven hangen. Gebruik goede lijm, passend bij het soort behang. Behangen is leuk, maar een tweede keer dezelfde ruimte moeten behangen, maakt het een stuk minder leuk. Snij alle banen eerst op maat en let of het patroon goed in elkaar overloopt. Het ligt aan het type behang/lijm of je de lijm op de muur of op het behang smeert. Let op bij de behangsoorten, buiten vliesbehang omdat het behang kan gaan krimpen, snij de banen dus iets groter dan nodig. Dan is het een kwestie van goed kijken en schuiven met de banen totdat het patroon perfect in elkaar overloopt. Onthoud, oefening baart kunst!
Afwerking
Wanneer alle banen op de muur zitten is het moeilijkste werk gedaan! Echter, dit maakt de afwerking niet minder belangrijk. Een strakke afwerking krijg je met behulp van een behangspatel. Werk hiermee eventuele bubbels in het behang weg. Met de behangspatel is het ook goed om het behang in de hoeken te drukken. Werk wel altijd van boven naar beneden, voor het beste resultaat!
Wij hopen dat u veel heeft aan onze tips en uw behang strak op de muur komt. Voor extra tips of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.